Welkom
Even voorstellen
Opstellingen
Paarden
Aanbod
Inspiratie
Contactformulier
Opstellingen

Het eerste trauma
Wat is een trauma?
(Familie)opstellingen


Het eerste trauma


Geen mens is zonder trauma. Bij het geboren worden hebben wij de eerste ervaring van dualiteit. Vanuit ons eenheidsbewustzijn worden wij geboren als IK en ervaren wij de pijn van het afgescheiden zijn. Vanuit het WIJ worden we geboren in het IK. Daarmee is de voedingsbodem gelegd voor de rest van ons leven. Alle gebeurtenissen daarna activeren wederom die existentiŽle pijn.
Vanwege het niet herkennen van het eerste trauma, projecteren wij alle volgende gevoelens op onze buitenwereld. De ouders, de familie, vrienden en relaties.Wat is een trauma?


Om er meer van te begrijpen kunnen we dieper in gaan op het woord trauma. Wat bedoelen wij daar precies mee?
Een trauma is een gebeurtenis (of een herhaling van gebeurtenissen) die zowel lichamelijk als geestelijk impact hebben op een mens.
Lichamelijk kan je bijvoorbeeld constateren dat er een vorm van innerlijk bevriezen of verstarren is. Of bijvoorbeeld dat er hyperventilatie ontstaat, of een hormonale stressreactie (cortisol, adrenaline). Wanneer deze reacties niet worden begrepen of waargenomen, dan kan je hier je leven lang last van blijven houden.
Ook de geestelijke belasting van traumaís zijn groot. De reactie op het ontstaan van het trauma is dat er een deel van de persoonlijkheid wordt afgescheiden om met de pijn te kunnen omgaan. Het afgescheiden deel noemen we ook wel het overlevingsdeel. Hiermee kunnen we toch nog relatief veilig ons leven voortzetten en verbinding houden met de omgeving.
Door de jaren heen ontstaan op deze manier steeds meer overlevingsdelen en raakt het authentieke zelf steeds meer op de achtergrond. Evenals de herinnering aan het ontstaan van het allereerste trauma; het geboren worden in de dualiteit. Dit is vaak de leegte die mensen ervaren en het zoeken naar Ďwie ben ikí is hiermee begrijpelijk geworden.


(Familie)opstellingen


In opstellingen kunnen we deze overlevingsdelen terug zien. Het onder ogen zien hoe versplinterd wij zijn en zien welke strategieŽn wij hebben ontwikkeld om te kunnen overleven met onze pijn maakt dat er ruimte komt voor heling. Er is geen werk voor nodig, geen oefeningen, geen důen. Alleen maar overgave aan wat er is en de pijn kunnen voelen van het leven vanuit overleven in plaats van voluit te leven vanuit ons autonome en gezonde IK.
Tijdens een opstelling komen vaak ook de familieleden naar voren, afhankelijk van op welke laag we werken.

Opstellingen zijn een krachtige methode om in enkele sessies al een opzienbarend resultaat te boeken.
Bij het Inspiratiecentrum zijn we hierin gespecialiseerd.

Op de aangeboden diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.